Luis Royo: Η ζωή και το έργο του

fygokedros luis royo Giorgos

Μπαίνοντας στην διαδικασία να αναζητήσεις λίγα στοιχεία για τον μεγάλο καλλιτέχνη ονόματι Luis Royo θα περιπλανηθείς ανάμεσα σε λάγνες γυναικείες μορφές με ανοιχτόχρωμα μάτια, αιώνιες, αιματηρές μάχες με τέρατα του παρελθόντος, μυστηριώδη τοπία, που φαντάζεσαι ότι υπάρχουν μόνο στην σφαίρα του φανταστικού αλλά και  άνδρες με θηριώδη και πολεμική φύση, που αναζητούν έναν χαμένο ηρωισμό.

Ο Ισπανός δημιουργός θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με το σχέδιο σπουδάζοντας Τεχνικό Κατασκευαστικό Σχέδιο , θα τα παρατήσει ωστόσο πολύ σύντομα βρίσκοντας την δομή του αντικειμένου σπουδών αρκετά αυστηρή για τα προσωπικά του γούστα. Λίγο μετά σπουδάζει Ζωγραφική και Εσωτερική Διακόσμηση συνδυάζοντας τις σπουδές του με διάφορες δουλειές ,που σχετίζονται με το αντικείμενο σπουδών του.Με εμφανή την επιρροή των εξεγέρσεων του Μάη  του 1968 τον βλέπουμε να αποτυπώνει σε μεγάλα πλακάκια έντονα κοινωνικά ζητήματα της εποχή του, τα οποία παρουσιάζει σε εκθέσεις από το 1972 μέχρι το 1977.Μεγάλοι δημιουργοί κόμικς -όπως οι Enki Bilal και Moebius-επηρέασαν τον Royo, ο οποίος ξεκινά για πρώτη φορά να σχεδιάζει κόμικς για ενήλικες συμμετέχοντας στην γνωστή έκθεση κόμικς της γαλλικής πόλης Ανγκουλέμ το 1980. Μια συνάντηση το 1983 με τον Rafael Martínez θα συμβάλλει στον καθορισμό του επαγγελματικού του μέλλοντος. Οι πέντε εικονογραφήσεις ,που θα σχεδιάσει για το editorial του περιοδικού Norma σηματοδοτούν την έναρξη μιας μακροχρόνιας σχέσης.Τα έργα του ξεχωρίζουν γρήγορα και δεν περιορίζονται στην εθνική επικράτεια. Οι εικόνες του δημοσιεύονται ανά καιρούς και στα ξένα ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δημοσιεύει το έργο του στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σουηδία με την παραγωγή του να φτάνει στο κατώφλι μεγάλων εκδοτικών οίκων.

Το 1992 γνωρίζει τρομερή επιτυχία με την έκδοση της συλλογής Women, ένα έργο που αντικατοπτρίζει πλήρως τον τρόπο που χαράζει ο Luis Royo τις γραμμές πάνω στο χαρτί. Η μεγάλη του αδυναμία η αποτύπωση γυναικείων μορφών, που κερδίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο σε αυτήν όσο και στις μετέπειτα συλλογές.Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη συλλογή εκδίδει την σειρά promo cards υπό τον τίτλο FROM FANTASY TO REALITY.
Την ίδια χρονιά η συλλογή Women φιγουράρει στο περιοδικό Penthouse των ΗΠΑ. Το περιοδικό αφιέρωσε πολλές σελίδες με πλούσιο εικονογραφικό υλικό των καλλίγραμμων ηρωίδων του. Θα ακολουθήσουν και άλλα περιοδικά με την φήμη του Royo να εκτοξεύεται στα ύψη ανά την υφήλιο. Μάλιστα μια ηρωίδα του Luis Royo καταφέρνει να πάρει την θέση ενός αληθινού μοντέλου στο εξώφυλλο ενός τεύχους του γαλλικού Penthouse το 1996.Τα έργα του δεν περιορίζονται μόνο σε σελίδες περιοδικών αλλά και σε t-shirts,εξώφυλλα δίσκων, συλλογές καρτών κ.α.

Το τρίτο άλμπουμ του κυκλοφορεί την ίδια χρονιά με τον τίτλο SECRETS. Κυρίαρχη φιγούρα για άλλη μια φορά η γυναίκα, αυτήν την φορά όμως το έργο είναι εμποτισμένο με αρκετά στοιχεία από το παραμύθι Η Πεντάμορφη και το Τέρας.

Αδιαμφισβήτητα όμως μια μεγάλη επιτυχία για τον ζωγράφο αυτήν την χρονιά αποτελεί η δημοσίευση της συλλογής WARM WINDS από την Norma Editorial, σε συνεργασία με το περιοδικό Heavy Metal. Μάλιστα το περιοδικό Heavy Metal φαίνεται να έχει σε προνομιακή θέση τον καλλιτέχνη αφιερώνοντας του πολλές σελίδες ,που παρουσιάζουν το εκκεντρικό και ερωτικό κατά πολλές περιπτώσεις έργο του. Ακολουθεί η συλλογή III MILLENNIUM, στην οποία  βλέπουμε πιο έντονα χρώματα και στρωτές γραμμές. Αποκρυσταλλώνεται η δομή του έργου του αποκτώντας συγκεκριμένα μοτίβα: γυναίκες γεμάτες τατουάζ, piercings, πολεμοχαρείς με ένα ελαφρύ μειδίαμα. Είναι οι γυναίκες του Luis Royo,όπως τις γνώρισε το ευρύ κοινό.Ακολουθούν οι συλλογές DREAMS και PROHIBITED BOOK με έντονα ερωτικό περιεχόμενο (εξού και ο τίτλος), με μια δόση ωστόσο φινέτσας και κομψότητας.

Το 1999 το έργο του φιγουράρει στο εξώφυλλο και στο εγχειρίδιο οδηγιών του παιχνιδιού PC Starsiege. Ακολουθούν οι συλλογές EVOLUTION,TATTOOS καθώς και το PROHIBITED BOOK II.Στο τελευταίο βιβλίο θα δούμε για άλλη μια φορά τον ζωγράφο να δημιουργεί δυνατούς χαρακτήρες. Κάποιοι μάλιστα φαίνεται να κουβαλάνε μια ιστορία πίσω τους με μια διαφορετική δόση αισθησιασμού, που παραπέμπει σε απαγορευμένα όνειρα και κρυφές επιθυμίες.
Θα ακολουθήσει μια σειρά σκίτσων αλλά και οι συλλογές CHAINS και VISIONS μέσα στο 2003.Το τρίτο βιβλίο PROHIBITED BOOK θα κυκλοφορήσει λίγο καιρό μετά αποκαλύπτοντας την ευαίσθητη φύση του καλλιτέχνη. Δίπλα σε τερατώδεις φιγούρες με φρικιαστικά χαρακτηριστικά θα τοποθετήσει ερωτικές, αισθησιακές γυναικείες μορφές, έναν συγκερασμό απαράμιλλης ομορφιάς και σαγηνευτικού πάθους.

Λίγο μετά κυκλοφορεί την συλλογή SEX PROHIBITED ενώ τον Μάιο του 2004 έρχεται στο φως της δημοσιότητας η πιο αντιπροσωπευτική συλλογή του δημιουργού με τον τίτλο FANTASTIC ART, ένα κράμα φανταστικού και ρεαλιστικής πραγματικότητας ή αλλιώς μια κοσμογονική εκδοχή της πραγματικότητας, όπου το μέλλον της ανθρωπότητας  διαγράφεται δυσοίωνο.
Μετακομίζει στην Βαρκελώνη και δημοσιεύει το PROHIBITED SKETCHBOOK, στο οποίο οι θαυμαστές του θα έχουν την δυνατότητα να βρουν και ανέκδοτα έργα του, που δεν κατάφεραν να δημοσιευτούν στις προηγούμενες συλλογές του.

Δεν σταματά όμως εκεί. Τον Δεκέμβριο του 2004 δημοσιεύει την συλλογή THE LABYRINTH: TAROT ένα εντελώς διαφορετικό έργο από αυτά, που μας έχει συνηθίσει. Η συλλογή αποτελείται από δυο κομμάτια : από μια σειρά καρτών ταρώ και από ένα βιβλίο με επεξηγηματικές λεζάντες για την σημασία των εικόνων, που επιμελήθηκε με ζήλο ο ίδιος ο Luis Royo.

Τι έπεται ύστερα από όλα αυτά; Μια σειρά από συλλογές που ξεκινούν από το 2005 και φτάνουν μέχρι το 2012.Κάποιοι ενδεικτικοί τίτλοι είναι οι εξής:  SUBVERSICE BEAUTY, WILD SKETCHES, DEAD MOON, MALEFIC.
Ίσως η μεγαλύτερη παραγωγή του καλλιτέχνη αποτελεί ο στολισμός ενός τρούλου του κάστρου της Μόσχας μεγέθους 80 τετραγωνικών μέτρων σε συνεργασία με τον Romulo Royo τον Μάιο του 2006.

Το 2009 εκδίδει την συλλογή DEAD MOON για άλλη μια φορά σε συνεργασία με τον Romulo Royo. Αυτή η συλλογή εμπεριέχει  μια επική και συνάμα οικεία ιστορία με ένα τραγικό και αποκαλυπτικό τέλος.
Φήμες λένε ότι αναμένεται να κυκλοφορήσουν και άλλα έργα μέσα στην επόμενη χρονιά ωστόσο ο  δημιουργός δεν έχει ανακοινώσει τίποτα επισήμως. Αδιαμφισβήτητα το έργο του είναι αρκετά μεγάλο, και επιδέχεται αρκετή συζήτηση και μελέτη τόσο από τους γνώστες του είδους όσο και από θαυμαστές, που περιμένουν ανυπόμονα να δουν τα καινούρια του έργα.
Άν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον ζωγράφο μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.royo-royo.com/.